Header AD

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Μπήκα κάτω από το νερό και άρχισα να λούζομαι για να ξεπλύνω την βρωμιά και την αμαρτία της πόλης. Καθώς το νερό έτρεχε επάνω μου έκλεισα τα μάτια και θυμήθηκα την εικόνα, τα θλιμμένα φώτα της Ακρόπολης….

Νωρίτερα το βράδυ ανέβηκα στη μηχανή μου και ξεκίνησα για την προκαθορισμένη συνάντηση στον Άρειο Πάγο, κάτω από τον ιερο βράχο της Ακρόπολης, εκεί όπου με τους φίλους μου συνηθίζουμε να περνάμε αρκετά καλοκαιρινά βράδια θαυμάζοντας την μοναδική θέα. Λίγη ώρα αργότερα είχα ήδη φτάσει στο κέντρο της πόλης και ενώ ήμουν πολλή ώρα νωρίτερα από την ώρα της συνάντησης, σκέφτηκα να κάνω μια βόλτα στην νυχτερινή Αθήνα.

Δεν αισθανόμουν πολύ καλά, νωρίτερα περνώντας από τον Άγιο Παντελεήμονα άκουσα φωνές και κυνηγητά. Τι και αν πέρασα μόνο για μια στιγμή, τα κατάλαβα όλα, τι θλιβερή περιοχή! Η ανάγκη για επιβίωση των ξένων έχει μεταμορφώθει σε βία και η ανάγκη για αυτοάμυνα έχει φέρει αντίποινα και ρατσισμό.

Γκάζωσα με τη μηχανή μου και καθώς έφτανα στη Σωκράτους είδα τις μαύρες πόρνες να παρακαλάνε για να πουλήσουν έρωτα, χαμογέλασα με τα νάζια τους όμως η θλίψη μεγάλωσε, συνέχισα προσεγγίζοντας την πλατεια Ομονοίας. Είδα κόσμο μαζεμένο στην Αγίου Κωνσταντίνου , πάρκαρα επιπόλαια και κατέβηκα να δω. Κάποιος είχε πεθάνει, κάποιος άστεγος προφανώς αφού ήταν σκεπασμένος με μια κουβέρτα, από πάνω του οι περαστικοί αναρωτιόντουσαν την αιτία, από ναρκωτικά, από πείνα; αναρωτιόμουν και εγώ, μετά όμως θυμήθηκα μια διαφήμιση που έλεγε πως η αδιαφορία σκοτώνει. Δεν ήθελα να φύγω , έμεινα να τον κοιτάζω επίμονα για να πάρω την εικόνα μαζί μου, κάποιος άνθρωπος είχε πεθάνει στον δρόμο , δεν ήθελα να είμαι κυνικός, δεν μπορούμε να είμαστε άλλo.

Ανέβηκα στη μηχανή μου και συνέχισα , πέρασα κάποια στενά και και ειδα τη Καποδιστρίου, έστριψα , είδα τόσους ναρκομανείς όσους δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου , καθόντουσαν καταγής μαζεμένοι σαν μια παρέα και έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλον, ενώ άλλοι ξαπλωμένοι στο πεζοδρόμιο έδειχναν να μην αισθάνονται τίποτα. Περνούσα απο την 3η Σεπτεμβρίου και την 28η Σεπτεμβρίου και είδα και άλλες πόρνες, λευκές αυτή τη φορά, παρατήρησα το βλέμμα τους , ακόμα και το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου έχει αλλάξει, δεν βλέπεις πια ερωτισμό αλλα χυδαιότητα στις κινήσεις και απόγνωση στα μάτια.

Έστριψα στη Σταδίου , πήγαινα προς το Σύνταγμα, πέρασα από την πλατεία Κολοκοτρώνη και ο ”γέρος” μου φάνηκε τόσο αλλιώτικος στο άλογο του απόψε. Είχε ακόμα το χέρι του υψωμένο όμως δεν ξέρω πια αν μας δείχνει τον δρόμο ή αν μας προστάζει να φύγουμε. Έφτασα στο Σύνταγμα, η ατμόσφαιρα μύριζε δακρυγόνα, μύριζε διαδήλωση, μύριζε δυστυχία ανθρώπων που παλεύουν για να αλλάξουν τη μοιρα τους. Ανέβηκα στο Κολωνάκι και δεν ήξερα πια που βρισκόμουν, λες και άνοιξε μια πόρτα και μεταφέρθηκα μαγικά, άκουσα τα τακούνια να χτυπούν παίζοντας το τραγούδι της αδιαφορίας, της κενότητας, του lifestyle και της εικονικής ζωής. Έφυγα και μπήκα στα Εξάρχεια. Είδα παροπλισμένους επαναστάτες , μπερδεμένους χωρίς καθαρές ιδέες και σπίθα στα μάτια, μόνο με την διάθεση της αντίδρασης και οχι της αντίστασης, κοίταξα την πλατεία και αναρωτήθηκα ποιος αληθινός επαναστάτης πετάει στο χώμα το καπάκι απο την μπύρα του.

Η ώρα ειχε περάσει για τα καλά, πήγα στο Θησείο, πάρκαρα και ξεκίνησα να περπατώ την Διονυσείου Αεροπαγήτου. Εδώ μάλιστα! Ενιωσα καλύτερα, ενιωσα μια ελπίδα που αποδείχθηκε παροδική, ποσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος όταν η ελπίδα του είναι κάποιες εικόνες του παρελθόντος; Έφτασα στον Άρειο Πάγο, κοίταξα τον Παρθενώνα, πολύ θλιμμένα μου φαίνονται απόψε τα φώτα της Ακρόπολης.

Έμεινα πολλή ώρα κάτω από το νερό μα τίποτα δεν άλλαξε, φαίνεται πως η βρωμιά και η αμαρτία της πόλης λέρωσαν τη ψυχή μου.

Λάσκος Κωνσταντίνος

olympia.gr
ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Reviewed by Τάσος Γεωργίου on 2:30 μ.μ. Rating: 5