Header AD

...Και κάτι λεπτομέρειες

Από πού ν' αρχίσεις; Η έκταση της προεκλογικής ιλαρότητος είναι τεράστια. Και η επικοινωνιακή έντασή της ιλιγγιώδης. Ενα θλιβερό deja vu, σκανδαλωδώς υποτιμητικό για την κοινή νοημοσύνη, που υπενθυμίζει πως ούτε η απαξίωση των πολιτικών δυνάμεων -συστημικών τε και εναντίων- ούτε ο συγκλονισμός των τελευταίων ετών έχουν επιδράσει κατ' ελάχιστον στη συμπεριφορά του πολιτικού υποκειμένου.

Ενδεικτικώς το υλικό από την περιδιάβαση στον προεκλογικό λειμώνα:

* Τα ψηφοδέλτια: Από τη μια πλήθος «επωνύμων», παντελώς ασχέτων με το αντικείμενο, και από την άλλη ικανός αριθμός «ανωνύμων», ανθρώπων του λαού (καθαρίστριες κ.τ.λ.), επίσης ασχέτων. Οι δύο όψεις του ίδιου, παλιού και οξειδωμένου νομίσματος. Θυμίζουν κράχτες στα «Βλάχικα» της Βάρης οι επιλογές αυτές. Οσο για τον πιθανό αντίλογο, που αφήνει χώρο στους μη ειδήμονες και δεξιώνεται ηδέως συμμετοχές συμβολικού χαρακτήρα, ας βάλει το σπαθί του στο θηκάρι. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι γυμναστήριο αδαών.

* Τα προγράμματα: Υλικό για γέλωτες. Ιλαροτραγωδία ολκής. Εκθέσεις Δημοτικού, γενικόλογες, διακηρυκτικού χαρακτήρα, συγκροτημένες στο πόδι, από ανθρώπους παντός καιρού. Επιτρέψτε μου το πρώτο πρόσωπο: Μιλώ μετά λόγου γνώσεως, τουλάχιστον για κάποια πρόσωπα που παρουσίασαν τις «Προγραμματικές Θέσεις» της «Ελιάς». Ιδού αποσπάσματα, μνημεία άσαρκου λόγου και βιαστικών επιχωματώσεων, για δύο κρίσιμους τομείς. Την οικονομία και τις «θέσεις για την Ευρώπη της ανάπτυξης και της απασχόλησης»:

- «Πρέπει να επιδιωχθεί μια νέα εθνική συμφωνία που θα διασφαλίζει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, των κοινωνικών εταίρων και του κόσμου της γνώσης»... Ναι, όπως το διαβάζετε! Ο θρίαμβος της απόλυτης πρωτοτυπίας. Και μελετημένης διασαφήνισης ρόλων...

- «Εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας ώστε να υπάρξει στροφή προς την πολιτική της ανάπτυξης»... Εδώ φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι γίγαντες της σκέψης ανακάλυψαν την Αμερική. Τέλος, για τα «Προγράμματα» ένα είναι βέβαιο: όσα ακολούθησαν στην ίδια ρότα θα κινούνται. Τσαλακωμένα χαρτιά. Για πέταμα.

* Τα έργα: Εκεί που η προσβολή χτυπάει κόκκινο είναι τα προεκλογικά έργα δημάρχων και περιφερειαρχών. Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, πλατείες, εξαγγελίες για νέες πρωτοβουλίες, απορριμματοφόρα σε 24ωρη βάση, ποδήλατα-δώρα σε φοιτητές! Ολα την τελευταία στιγμή. Επειδή, προφανώς, ο κόσμος είναι ηλίθιος και δεν μπορεί να εκτιμήσει τα έργα, παρά μόνο αν τα 'χει μπροστά του στο προεκλογικό πιάτο. «Φρέσκα», πρόχειρα, επιφανειακά... Το «αιδώς Αργείοι» δεν αρκεί. Ισως κάποια γιαούρτια να συνιστούν δραστική, πολιτικής φύσεως, απάντηση.

* Το πρόσημο: Αίφνης, ο κ. Καμίνης ανακάλυψε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έκαναν μεγάλη ζημιά στον τόπο. Το ότι τα πήγε μια χαρά με τη συγκυβέρνηση, δίχως μια κουβέντα για τη μνημονιακή πολιτική της, είναι άνευ σημασίας... Στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης εγκάλεσε τον κ. Καλαφάτη λέγοντας ότι «ψήφιζε ένα προς ένα τα μέτρα που έπληξαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Προφανώς δεν θυμάται ο κ. Μπουτάρης, υμνωδός του Γ. Παπανδρέου και της πολιτικής του, ότι όσα έπληξαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση επεβλήθησαν από το Μνημόνιο!... Τέλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος όντως ξέχασε τι ψήφιζε στη Βουλή (για το Τέμενος). Εφ' ω και καταφεύγει στη λύση του δημοψηφίσματος, προς άγραν πελατείας. Περί συνεπείας ο λόγος...

* Ο ριζοσπαστισμός: Δεν λείπει από καμμιά φράση προοδευτικών πολιτικών. Ιδία στις φορτισμένες προεκλογικές περιόδους. Φαίνεται ότι αρκεί η εκφορά της λέξης για να συγκινηθεί το πλήθος. Ιδιαίτερη διάσταση προσέδωσε στον ριζοσπαστισμό προσφάτως ο κ. Λαφαζάνης, συνδέοντάς τον με «τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία». Περί αυτού, προσεχώς.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
enet.gr
...Και κάτι λεπτομέρειες ...Και κάτι λεπτομέρειες Reviewed by Τάσος Γεωργίου on 4:00 μ.μ. Rating: 5