Header AD

Τα μυστικά ραντεβού του Σόρος στην Αθήνα (pics)

Ενας ακόμη «Μυστικός Δείπνος» διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον κ. Στέλιο Ζαββό, στενό συνεργάτη του κεντρικού ομιλητή του δείπνου, του 84χρονου Ουγγροαμερικανού δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή, Τζορτζ Σόρος, την περασμένη Πέμπτη στις 8.30 μ.μ.

Το δείπνο διήρκεσε περί τις 2.30 ώρες, ενώ ο Κεντρικός Ομιλητής της βραδιάς, μίλησε για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια ζήτησε να τον δικαιολογήσουν που φεύγει, αλλά όπως τόνισε είχε μία σημαντική τηλεδιάσκεψη να παρακολουθήσει. Σύμφωνα με παρευρισκόμενους στο δείπνο, ο μεγιστάνας και μετρ των αγορών Τζορτζ Σόρος, ήταν εμφανέστατα πιο συγκρατημένος και ελαφρώς υποτονικός σε σχέση με ανάλογες συναντήσεις του παρελθόντος.

Πριν από τον «Μυστικό Δείπνο», στο οποίο έλαβαν μέρος 60 επιφανή στελέχη της πολιτικής, επιχειρηματικής, τραπεζικής και ναυτιλιακής εγχώριας σκηνής, ο μεγαλοεπενδυτής είχε διαδοχικές τετ α τετ συναντήσεις με Ελληνες πολιτικούς και επιχειρηματίες, προκειμένου να αφουγκραστεί το πραγματικό κλίμα στη χώρα και τις προοπτικές των επιμέρους τομέων της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις γενικές ερωτήσεις, ο Τζορτζ Σόρος έκανε και εξειδικευμένες ερωτήσεις που φανέρωναν με βάση τις πηγές του «Εθνους της Κυριακής» ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας.

Κλειδί η Ουκρανία
Και από τους πολιτικούς, αλλά και από τους επιχειρηματίες, τα κεφάλαια του Σόρος είναι ευπρόσδεκτα. Από την άλλη πλευρά, ο μεγιστάνας γκουρού των αγορών έχει αυστηρά κριτήρια στις επιλογές του, λένε οι κοντινοί του συνεργάτες.

Πρώτα εξετάζει τις απειλές που ενδέχεται να προκύψουν από τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στις γείτονες χώρες, όπου στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό αφορά τις εντάσεις στην Ουκρανία, αφορά την Τουρκία, τη Συρία κ.λπ., όπως είπε χαρακτηριστικά και στο δείπνο.

Στη συνέχεια, σταθμίζει κατά πόσον υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Σε αυτόν τον τομέα δίνει ιδιαίτερη βάση. Αυτό φάνηκε και από την ομιλία του στη Μεγάλη Βρετανία. «Στην Ευρώπη δεν θα υπάρξουν άλλες ανάλογες οικονομικές κρίσεις», είπε ο Ουγγροαμερικανός δισεκατομμυριούχος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι πολιτικές κρίσεις θα είναι πιο πιθανές και πιο συχνές όσο επιβάλλονται δομικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές οικονομίες»...

Μίλησε μάλιστα και για το πρόβλημα των τραπεζών όταν υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Είπε ότι δεν πιστεύει στον ευρωπαϊκό κεντρικό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών καθώς η δική του ανάλυση λέει ότι δεν θα δουλέψει σωστά, αφού εκτιμά ότι θα ανακατεύονται οι πολιτικοί. Μετά την ανάλυση της πολιτικής εικόνας, ο Τζορτζ Σόρος εξετάζει τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας και μετά προχωρά στα μικροοικονομικά, δηλαδή στους κλάδους και στις επιμέρους εταιρείες ή τράπεζες.

Ο Σόρος προκάλεσε εντύπωση όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «διόρθωσε» παλιότερη θέση του για διάλυση του ευρώ, καθώς υποστήριξε την περασμένη Πέμπτη ότι το «ευρώ» είναι εδώ και θα μείνει. Εντυπωσίασε επίσης ότι μετά από πολύ καιρό δεν άσκησε αυστηρή κριτική στη Γερμανία και τη Μέρκελ.

Ωστόσο είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα προάγουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη και εξέφρασε τους φόβους του που προκύπτουν από τον αποπληθωρισμό. Είπε ότι το ισχυρό ευρώ πλήττει τις εξαγωγές, και επομένως την ευρωπαϊκή οικονομία και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την απώλεια των εισοδημάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Με την ανάπτυξη, τόνισε ο Σόρος, θα μπορούσαν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Εντονη απορία προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εξέφρασε καμία άποψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε επανειλημμένα. Το μόνο που απάντησε με νόημα ήταν ότι «αμφιβάλλει» για την κατάσταση των τραπεζών όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Αλέκος Τουρκολιάς, επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά επανακεφαλαιοποιημένες.

Ο γκουρού των αγορών επέμεινε πολύ στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης, το οποίο ενέταξε και στο πλαίσιο της ανάγκης εξόδου από την κρίση, αλλά και στο πλαίσιο που αφορά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η... φιλανθρωπία
Στη δημιουργία τεσσάρων Κέντρων Αλληλεγγύης πανελλαδικά στοχεύει το δίκτυο Solidarity Now στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε από το Open Society Foundations του γνωστού επενδυτή. Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου το πρώτο ανάλογο Κέντρο πανελλαδικά εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, έρχεται η σειρά της Αθήνας.

Ο Σόρος, γνωστός και για τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, παρουσίασε στους 60 ακροατές του και φιλανθρωπικό του ίδρυμα στην Ελλάδα, το Solidarity Now.

Στην Αθήνα στεγάζεται ένα μεγάλο κέντρο αλληλεγγύης στο Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων (στον σταθμό Λαρίσης) το οποίο υποστηρίζει αδύναμες οικονομικά ομάδες που πλήττονται από την κρίση και ζητούν βοήθεια. Στη Θεσσαλονίκη, παρέχονται ιατρικές και νομικές υπηρεσίες, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξει υπηρεσία με άξονα την απασχολησιμότητα».

Η κοινωνική δράση μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο, αλλά έχει και περιορισμούς, είχε πει πριν από λίγο καιρό ο Σόρος και είχε προσθέσει ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, που συνεπάγεται αναδιανομή εισοδήματος.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να φορολογούν τους πολίτες και να παράσχουν κοινωνικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική δράση και η φιλανθρωπία μπορούν να καταδείξουν ότι υπάρχουν τρόποι η κοινωνία να γίνει πιο δίκαιη, κατέληξε ο Σόρος.

ethnos.gr


Τα μυστικά ραντεβού του Σόρος στην Αθήνα (pics) Τα μυστικά ραντεβού του Σόρος στην Αθήνα (pics) Reviewed by Τάσος Γεωργίου on 4:00 μ.μ. Rating: 5