Header AD

Ν. Κακλαμάνης: Έρχομαι να καλύψω τα "τέσσερα Α" της Aθήνας

Ανασχηματισμό, πολιτικής διεύρυνσης, «βλέπει» μετά τις ευρωεκλογές ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Με την πείρα της 20χρονης κοινοβουλευτικής του εμπειρίας, δεν βλέπει «τεράστιες αποκλίσεις» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμά «ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Δεν θα είναι ένας τυπικός ανασχηματισμός. Μπορεί να δεις πρόσωπα που να δίνουν μια εικόνα πολιτικής διεύρυνσης.
Όχι τόσο αριθμητικά μέσα στη Βουλή, όσο πολιτικά προς τα έξω». Και «βέβαια», συμπληρώνει, «το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης θα είναι τι επιτέλους σημαίνει η φράση «ξεκινώ τον διάλογο για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».

«Αυτό είναι το θέμα για το οποίο, φυσικά, ούτε η Μέρκελ πρόκειται να πει προεκλογικά τι έχει στο μυαλό της να μας κάνει» λέει. Ο κ. Κακλαμάνης επαναλαμβάνει από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κάλεσμά του «να μιλήσει με όλους» στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου. «Όχι σε στημένα ντιμπέιτ. Αλλά να είναι όλοι. Να είναι και ο Κασιδιάρης» προσθέτει. «Εγώ δεν φοβάμαι να τον αντιμετωπίσω πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν μιλάμε για την Αθήνα. Διότι για την Αθήνα δεν λέει τίποτα. Λέει απλά ότι θα τη γεμίσει Αστυνομία. Τίποτε άλλο».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που θέτει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αναφέρεται στα τέσσερα Α της Αθήνας: Ασφάλεια, Αλληλεγγύη, Ανάπτυξη, Αξιοπιστία. Όπου Ασφάλεια, διευκρινίζει, δεν εννοεί «μόνο το κομμάτι της καταστολής. Δίνουμε τη διάσταση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η Ομάδα Δέλτα. Η ασφάλεια έχει να κάνει με κόσμο στον δρόμο, με αναπλάσεις που θα μαζεύουν κόσμο στους δημόσιους χώρους, με δρώμενα στις γειτονιές στον δρόμο». Όπως τονίζει, «με το φως το βράδυ δεν λύνουμε το θέμα της ασφάλειας στην Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την Αλληλεγγύη, αναγνωρίζει το έργο του νυν δημάρχου κ. Καμίνη, αλλά «δεν είχε τη γενναιότητα να πει ότι όλες οι δομές που χρησιμοποιεί φτιάχτηκαν το 2008 και φέρουν υπογραφή Νικήτα Κακλαμάνη. Από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέχρι την Αθηναϊκή Αγορά».

Στέκεται σκωπτικά απέναντι στη συνεργασία της δημοτικής αρχής του κ. Καμίνη με ΜΚΟ και τονίζει ότι η «Κλίμακα», που αποτελεί βασικό ετέρο του δήμου στις κοινωνικές δομές, ερευνάται από τον εισαγγελέα.

Όπως αναφέρει και στο προεκλογικό του φυλλάδιο, ο ίδιος και η ομάδα του έρχονται να «θεραπεύσουν» τα κενά στην πόλη που είναι τα ερημωμένα σκοτεινά κτίρια και οι άδειοι δρόμοι, η φτώχεια στην κοινωνία, οι κλειστές επιχειρήσεις και η ανεργία στην οικονομία, τα λειτουργικά κενά στον δήμο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

-Γιατί κατεβαίνετε εκ νέου ως υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

-Θέλω να σας ευχαριστήσω διότι μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου. Εγώ πρωτοεμφανίσθηκα στις Αθηναίες και στους Αθηναίους το 1990. Άρα έχω κλείσει 24 χρόνια στον δημόσιο χώρο της Αθήνας. Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, πλην μιας φοράς, με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Βουλευτής, ευρωβουλευτής, δήμαρχος. Έχασα την προηγούμενη φορά, αν και υπενθυμίζω ότι πήρα 48,5% που σημαίνει ότι περίπου ο ένας στους δυο Αθηναίους πάλι με εμπιστεύθηκαν.

Και θα σας μιλήσω ειλικρινά. Κατεβαίνω, πρώτον διότι αγαπώ την πόλη μου. Αυτό φαίνεται όχι μόνο για ό,τι προσπάθησα να κάνω 24 χρόνια και γι αυτή την πόλη, αλλά κυρίως διότι όταν έχασα, κάθισα στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας ότι όποιος αγαπάει την πόλη του δεν πάει μόνο για την πολυθρόνα του δημάρχου.

Δεύτερον, η κοινοβουλευτική μου πορεία, 20 χρόνια περίπου, νομίζω ότι είναι αρκετά μεγάλη και έχω προλάβει να έχω κάνει στους Έλληνες το όποιο καλό ή κακό.

Τρίτον, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για να πάρω την απόφαση να συνεχίσω να ασχολούμαι με την πόλη μου, η ψηφοφορία που έγινε τον Δεκέμβριο στη Βουλή για τον φόρο της ακίνητης περιουσίας. Εκεί ένιωσα, εγώ που ψήφισα αυτό τον νόμο, ότι εγκατέλειπα το 50% της ιδεολογίας της παράταξής μου. Που βασικό της κομμάτι, μεταξύ των άλλων, ήταν η προστασία των νοικοκυριών και της ιδιοκτησίας. Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 μιλούσε στην ιδρυτική διακήρυξη γι αυτό το πράγμα, δεν εννοούσε να μην πληρώνουμε φόρο. Άλλο όμως πληρώνω φόρο και άλλο δημεύω την ακίνητη περιουσία.

Αντιλήφθηκα λοιπόν ότι δεν είχα τη δύναμη πλέον και το θάρρος να συνεχίσω μια τέτοια πολιτική. Γι αυτό και στην τελευταία ψηφοφορία ψήφισα "παρών", διότι ο κόσμος δεν είχε πάρει χαμπάρι ότι πίσω από τα γάλατα και τα φαρμακεία υπήρχαν τα σοβαρά πράγματα που δεν αναδείχθηκαν. Για παράδειγμα, κανένας συνταξιούχος δεν ξέρει ότι σε αυτό το άρθρο 1 είναι οι επικουρικές συντάξεις και η περαιτέρω μείωσή τους. Άρα εγώ ήμουν απόλυτα συνεπής, αρνούμενος θετική ψήφο, στη δέσμευση -που αν δεν απατώμαι έχουν δώσει και ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος- ότι καμία περαιτέρω μείωση δεν θα γίνει συντάξεων και μισθών. Αυτοί ήταν οι πολιτικοί λόγοι.

Και υπάρχουν βέβαια και οι λόγοι του εσωτερικού μετανάστη. Διότι εσωτερικός μετανάστης είμαι. Γεννήθηκα στην Άνδρο και ήρθα μικρό παιδί, το 1964, στην Αθήνα. Το ότι μένω στην ίδια τη γειτονιά όλα αυτά χρόνια δείχνει έναν άνθρωπο που του αρέσει να δένεται με τους γείτονές του, είτε τον ψηφίζουν, είτε όχι. Δείχνει έναν άνθρωπο που κάθε Κυριακή θα πάει να πιει έναν καφέ στο καφενείο του Λουκά στη Σπύρου Μερκούρη και εκεί θα δω ανθρώπους που τους ξέρω 20 χρόνια, που μεγαλώσαμε μαζί, κάποιοι έχουν γεράσει με μένα και μπαίνω μέσα και ακούω 20 καλημέρες. Αυτό τον καφέ των 20 λεπτών δεν τον αλλάζω με τίποτα.

Αυτήν τη διάσταση της ανθρώπινης πόλης προσπάθησα να δώσω στο πρόγραμμα που παρουσίασα. Γι αυτό, για να προλάβω και ερώτηση, όπως είδες στο κομμάτι της ασφάλειας που είναι βασικό, ναι μεν έχουμε το κομμάτι της καταστολής -Αστυνομία, ΕΛΑΣ- για συγκεκριμένα πράγματα, αλλά δίνουμε και μια άλλη διάσταση. Δίνουμε τη διάσταση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο να έρχεται η Ομάδα Δέλτα για να πιάσει τον κλέφτη ή όποιον άλλο παραβατικό. Η ασφάλεια έχει να κάνει με κόσμο στον δρόμο, με αστικές αναπλάσεις που θα μαζεύουν κόσμο στον δρόμο, με δρώμενα στις γειτονιές στον δρόμο. Διότι, όπου υπάρχει κόσμος, η παραβατικότητα από μόνη της ελαττώνεται. Ξέρεις τι λέει η έρευνα της Αστυνομίας; Ότι η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα, όπως οι κλοπές για παράδειγμα, δεν γίνεται το βράδυ, αλλά με το φως του ήλιου. Το φως χρειάζεται. Αλλά δεν είναι ότι μόνο με το φως το βράδυ λύσαμε το θέμα της ασφάλειας στην Αθήνα.

-Τι είναι αυτό που προτάσσετε; Ευ ζην της καθημερινότητας; Τι σας διαχωρίζει από τους υπόλοιπους;

-Ένα είναι η ασφάλεια και το ευ ζην που είπατε.

Ένα δεύτερο είναι η αλληλεγγύη. Ο κ. Καμίνης έκανε προσπάθεια στην αλληλεγγύη. Δεν είχε όμως τη γενναιότητα να πει ότι όλες οι δομές που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή φτιάχτηκαν το 2008 και φέρουν υπογραφή Νικήτα Κακλαμάνη. Από το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέχρι την Αθηναϊκή Αγορά. Ο τρόπος που πήγε να διευρύνει τις δομές με συνεργασία με αμφιλεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Τη συγκεκριμένη οργάνωση, την «Κλίμακα», την έχω καταγγείλει με στοιχεία στη Βουλή κι απ΄ ότι μου ειπώθηκε από την αρμόδια υφυπουργό έχει σταλεί ο φάκελος στον Εισαγγελέα. Εκείνο το οποίο προσθέτουμε, και είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν το έχουν καταλάβει για τη Δημόσια Υγεία, είναι η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων. ‘Η ο εμβολιασμός στα παιδιά. Άρχισαν να εμφανίζονται νόσοι στα παιδιά που είχαν εξαλειφθεί.

Το τρίτο είναι η ανάπτυξη και το τέταρτο είναι η αξιοπιστία. Αφορά κυρίως τον τρόπο στησίματος της δομής και της λειτουργίας του δήμου. Θα πω δυο πράγματα που κάναμε και θεωρώ πρωτοποριακά. Οταν ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2007, φτιάξαμε το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο και ταυτόχρονα ήμασταν η μόνη δημόσια υπηρεσία στην Ελλάδα που λειτουργούσε με Ευρωπαϊκά Λογιστικά Πρότυπα. Αυτά τα λέει η έκθεση της τρόϊκα, δεν τα λέω εγώ. Βεβαίως πρέπει να γίνουν κι άλλα πράγματα.

-Παρόλα αυτά έχει προχωρήσει αρκετά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση…

-Έχει ξεκινήσει και κάνει αυτά που υπαγορεύονται από τον Καλλικράτη. Μέσα στον Καλλικράτη υπάρχουν άρθρα συγκεκριμένα που λένε τι πρέπει να κάνεις. Όπως, επίσης, ο κ. Καμίνης υπερηφανεύεται ότι έχει μειώσει τα λειτουργικά έξοδα του δήμου. Ναι μειώθηκαν. Αλλά διότι συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 άνθρωποι, το ενιαίο μισθολόγιο είναι μείον 35% και απολύθηκαν περίπου 500 άνθρωποι. Αλλά εγώ τον προκαλώ ξανά να περπατήσουμε στην Αθήνα και να δείξουμε τα έργα που έχει κάνει ο καθένας μας. Εδώ (σ.σ. δείχνει το προεκλογικό του έντυπο) είναι όλα σημειωμένα και μπορεί ο καθένας να με ελέγξει. Αναγράφονται τα έργα που έχουν γίνει, αυτά που ήταν εν εξελίξει και δεν τα ολοκλήρωσε - μέγα θέμα για μένα είναι η πεζοδρόμηση τους οδού Αθηνάς. Μας πήρε δυο χρόνια με την ΕΑΧΑ να φτιάξουμε τη μελέτη. Είχαμε βρει τους πόρους και μαζί με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου θα είναι ένα κομμάτι του Μεγάλου Περίπατου. Ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο για τους Αθηναίους. Είναι κίνητρο για να δείξεις στον τουρίστα πράγματα που θα τον κρατήσουν πέντε μέρες στην Αθήνα. Παραδώσαμε έτοιμη μελέτη στον κ. Καμίνη, που είχε φτιάξει ο κ. Βλαστός του Πολυτεχνείου, για δυο ποδηλατόδρομους. Δεν έγινε ούτε ένα μέτρο 3,5 χρόνια.

-Επειδή είπατε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η δική σας θέση ποια είναι;

-Το όραμα ήταν η Διπλή Ανάπλαση. Το ότι σταμάτησε για να μη φύγουν οι κορμοράνοι έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα έχουν λυθεί όλα τα νομικά προβλήματα. Αλλά δεν υπάρχουν πια τα χρήματα στον Παναθηναϊκό. Τι ήταν η Διπλή Ανάπλαση; Ένα καινούργιο γήπεδο στον Βοτανικό 40.000 θέσεων, με μαγαζιά από κάτω, δίπλα 7.500 τ.μ. με εγκαταστάσεις για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό που στεγάζονται τώρα κάτω από το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, εμπορικό κέντρο, ανάπλαση της περιοχής. Η κυβέρνηση Καραμανλή μου είχε δώσει 32 εκατ. ευρώ και είχαμε αγοράσει 130 στρέμματα για να μπορέσει να δικαιολογηθεί ο συντελεστής δόμησης που επέβαλε 130 στρέμματα πρασίνου. Αυτή τη στιγμή είναι μια τεράστια περιουσία του δήμου και υπενθυμίζω ότι φυτέψαμε τις πρώτες 300 ελιές στον Ελαιώνα, που σήμερα βγάζουν λάδι για όποιον πάει και τις μαζεύει, ώστε έχει και λίγο σχέση το όνομα με το τοπίο. Και αφού θα γίνονταν αυτά, το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας θα γκρεμιζόταν και θα φτιαχνόταν ένα μικρό κτίσμα 250 τ.μ. που θα ήταν το μουσείο της ιστορίας του Παναθηναϊκού, υπόγειος χώρος στάθμευσης 1.000 θέσεων και από πάνω 27 στρέμματα πρασίνου. Θα ήταν η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην πόλη.

Μέχρι, όμως, να γίνει η Διπλή Ανάπλαση, διότι φοβούμαι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον Παναθηναϊκό, η ομάδα δεν μπορεί να ξεσπιτωθεί. Γι αυτό και ανέλαβα να εισηγηθώ στη Βουλή να ανακαινισθεί το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας και να προστεθούν 10.000 επιπλέον θέσεις και να παίζει εκεί. Δεν μπορεί -αυτό που υπαινίχθη ο κ. Καμίνης- να βγάλεις τον Παναθηναϊκό και να τον αφήσεις στο δρόμο. Εκτός κι αυτός το επιλέξει…

-Ποιον θεωρείτε πιο επικίνδυνο αντίπαλό σας; Και τι θα κάνετε στο δεύτερο γύρο;

-Υπήρχε συμφωνία πολιτική για να στηριχθεί εσωτερικά ο κ. Βενιζέλος, να κατέβουν κοινοί υποψήφιοι της κυβέρνησης ο κύριος Μπουτάρης και ο κύριος Καμίνης. Η επιμονή η δική μου να είμαι υποψήφιος χάλασε τη σούπα. Εξ΄ ου και εφευρέθηκε η διπλή υποψηφιότητα, ώστε εμμέσως να ενισχυθεί ο κ. Καμίνης. Αλλά ακόμη κι αν λάβω ως πραγματικές τις δημοσκοπήσεις, τι λένε; Ότι το 20% θέλει τον κ. Καμίνη και το 80% δεν τον θέλει. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές αυτές είναι βουβές. Είτε πας στο Κολωνάκι, είτε πας στο Παγκράτι, είτε πας στα Σεπόλια, ο κόσμος πρώτα θα σου μιλήσει για το μη υπάρχον ευ ζην και μετά οι νεώτεροι και πιο ψαγμένοι μπορεί να σου μιλήσουν και για ένα-δυο προβλήματα της γειτονιάς τους. Παλαιότερα στις δημοτικές εκλογές, ο κόσμος δεν σου έλεγε ότι μειώθηκε η σύνταξή του. Σου μίλαγε για τα προβλήματα της γειτονίας του κατά κύριο λόγο. Δεύτερον, πάρα πολλοί άνθρωποι σε ακούνε πολύ ευγενικά, παίρνουν το φυλλάδιό σου αλλά δεν εκφράζονται τι θα ψηφίσουν. Εγώ με την εμπειρία των 24 ετών στην Αθήνα, λέω δυο πράγματα: ένα μεγάλο κομμάτι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ακόμη και από παραδοσιακούς ψηφοφόρους κομμάτων.

-Ήθελα να ρωτήσω σ΄ αυτό, μήπως τελικά σας ευνοήσει το γεγονός ότι δεν έχετε πάρει χρίσμα;

-Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι δεν έχουν αποφασίσει που θα εκδηλώσουν το θυμό τους. Τι πιστεύουν ότι θα ενοχλήσει περισσότερο την κυβέρνηση που είναι σήμερα. Οφείλω να σου πω ότι αυτό αφορά κυρίως ανθρώπους του ιδεολογικού μου χώρου. Μου είπαν «μας έχεις δώσει άλλοθι. Αφού δεν σε θέλει ο Σαμαράς, σε θέλουμε εμείς και δεν θα πάμε παραπέρα. Δεν θα το κάναμε με ευχαρίστηση, αλλά θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα και σταματάμε σε σένα». Και εκτιμώ ότι είναι λάθος ο τρόπος που πάμε να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή. Φοβάμαι ηρωοποιήσεις. Το λέω δημόσια ξανά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είμαι έτοιμος να μιλήσω με όλους. Όχι στημένα ντιμπέιτ, αλλά να είναι όλοι. Να είναι και ο Κασιδιάρης. Εγώ δεν φοβάμαι να τον αντιμετωπίσω πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν μιλάμε για την Αθήνα. Διότι για την Αθήνα δεν λέει τίποτα. Λέει απλά ότι θα την γεμίσει αστυνομία. Τίποτε άλλο.

Και τώρα τι πάνε να κάνουν; Κατετέθη τροπολογία την Παρασκευή στη Βουλή. Όπως ξέρεις, τον μήνα αυτόν επιτρέπονται δυο εμφανίσεις του κάθε υποψηφίου μόνος του, αλλά πολλές εμφανίσεις όταν είναι τα 2/3 των υποψηφίων. Αυτό το καταργούν ώστε τους ευνοούμενους να τους βγάζουν συνεχώς στα κανάλια.

-Περιελήφθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών…

-Όχι. Τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ντροπή. Ας πουν ότι εμείς γουστάρουμε να σπονσονάρουμε τον κύριο τάδε και τον κύριο τάδε. Όχι να καταθέτουν τέτοιες τροπολογίες. (σ.σ. Η τροπολογία αποσύρθηκε τελικώς στη Βουλή από τον αν. υπουργό Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκο, μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, του ανεξάρτητου βουλευτή και υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ, δήλωση μη στήριξης της τροπολογίας έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος).

-Δεν σας στήριξε εσάς ο κύριος Σαμαράς…

-Όχι δεν με στήριξε. Γίνεται πόλεμος αβυσσαλέος. Αλλά ενδεχομένως αυτό να είναι το μεγάλο μου όπλο και εγώ να είμαι η μεγάλη έκπληξη.

-Στην περίπτωση που αποδειχθείτε πιο πάνω από τον κ. Σπηλιωτόπουλο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, θα είναι μια ήττα της ΝΔ ή μια ήττα της συγκεκριμένης ηγεσίας;

-Της συγκεκριμένης επιλογής. Εφόσον συμβεί αυτό και βασίμως πιστεύω ότι θα συμβεί, δεν πετώ στα σύννεφα. Στο συνδυασμό μου υπάρχουν υποψήφιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός Χρυσής Αυγής. Ξέρω ότι θα με ψηφίσουν και Αθηναίοι που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ Δεξιά, αλλά ξέρω ότι ο βασικός πυρήνας είναι άνθρωποι της παράταξής μου.

-Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν και από τις δημοτικές και από τις ευρωεκλογές, πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική ζωή του τόπου;

-Εάν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ένα χρόνο μετά, σίγουρα το αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών θα μπορούσε να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις, στην περίπτωση που υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όμως, μπορεί να γίνουν εκλογές λόγω Προέδρου Δημοκρατίας. Απ΄ ότι έχω καταλάβει ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι «ακόμη και τον Μανώλη Γλέζο να προτείνετε Πρόεδρο Δημοκρατίας δεν βγάζουμε», άρα πάμε για εκλογές. Με το σκεπτικό ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν μετά από μερικούς μήνες, δε νομίζω, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ότι μπορεί η κυβέρνηση να πέσει σε ένα μήνα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

-Υπάρχει, όμως, περίπτωση εάν ηττηθεί η κυβέρνηση να σκεφθεί πολιτικές της επιλογές, σε ό,τι αφορά ας πούμε τα οικονομικά;

-Εγώ πάντα στεκόμουν κριτικά απέναντι στην πολιτική του οικονομικού εγκεφάλου κ. Στουρνάρα. Αλλά μου δίνει την εντύπωση ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλει να κυβερνήσει. Κάθε εβδομάδα θα βγει και μια ρουκέτα μέσα από αυτό το κόμμα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έχει συσσωρευτεί τόση πολιτική αφέλεια εκεί μέσα. Κάθε εβδομάδα, κάτι γίνεται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τον μέσο ψηφοφόρο να σκέφτεται εάν θέλουν ή εάν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Είναι ένα ερώτημα που το έχω πει και μέσα στη Βουλή και χαμογέλαγαν από κάτω οι συνάδελφοι. Δεν μιλάω μόνο για τα τελευταία γεγονότα της Θράκης, όπου παρεμπιπτόντως να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Χριστόπουλος υπήρξε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Καμίνη στις προηγούμενες εκλογές και σύμβουλός του μέχρι πρότινος στο δήμο της Αθήνας. Δεν ήταν μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χριστόπουλος.

Άρα θα επηρεάσει το κλίμα, εάν ενδεχομένως δεν είναι καλό το αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Αν και μέχρι στιγμής δεν βλέπω τεράστιες αποκλίσεις. Εκτιμώ όμως ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Δεν θα είναι ένας τυπικός ανασχηματισμός. Μπορεί να δεις πρόσωπα που να δίνουν μια εικόνα πολιτικής διεύρυνσης. Όχι τόσο αριθμητικά μέσα στη Βουλή, όσο πολιτικά προς τα έξω. Π.χ. στα περισσότερα κρίσιμα νομοσχέδια, ο Ανδρέας ο Λοβέρδος ψηφίζει στη Βουλή. Όμως συμμετοχή ενδεχόμενα του Ανδρέα Λοβέρδου στην κυβέρνηση, πολιτικά δείχνει ένα άνοιγμα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι πια καταιγιστικές οι εξελίξεις.

Και βεβαίως το μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης θα είναι τι επιτέλους σημαίνει η φράση «ξεκινώ το διάλογο για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο». Αυτό είναι το θέμα για το οποίο φυσικά ούτε η Μέρκελ πρόκειται να πει προεκλογικά τι έχει στο μυαλό της να μας κάνει.

capital.gr
Ν. Κακλαμάνης: Έρχομαι να καλύψω τα "τέσσερα Α" της Aθήνας Ν. Κακλαμάνης: Έρχομαι να καλύψω τα "τέσσερα Α" της Aθήνας  Reviewed by Τάσος Γεωργίου on 6:00 μ.μ. Rating: 5