Header AD

Πήρε μπροστά η «Ελληνική Ριβιέρα» στον Φαληρικό Ορμο -Θα δώσει ζωή στην παραλιακή Αθήνα

Προς ολοκλήρωση οδεύουν οι διαδικασίες για την έναρξη των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Ορου και την αξιοποίηση ενός παραλιακού μετώπου που θα φθάνει τα 45 χλμ που θα δημιουργήσει αυτό που πολλοί ονομάζουν «Ελληνική Ριβιέρα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο με στόχο η ανάδοχος εταιρεία να εγκατασταθεί στην έκταση έως τα τέλη του 2014.

«Κλειδώνουν» τα πρώτα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν

Την ίδια στιγμή, με βάση και τις τελευταίες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, ξεκαθαρίζεται ο τρόπος με τον οποίο τα ακίνητα Δημοσίου θα περάσουν στα χέρια της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ», της εταιρείας που έχει συσταθεί ως εποπτικός φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις για την πρώτη ομάδα ακινήτων που θα αξιοποιηθούν από την εταιρεία.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζουν πως τα ακίνητα θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα, ενώ προβλέπεται πως μαζί με τα ακίνητα παίρνει και τις συμφωνίες παραχώρησης που έχει υπογράψει το δημόσιο με ιδιώτες, αλλά και τις εκκρεμείς δικαστικές περιπέτειες.

Μάλιστα, εκτός από τα πρώτα 20 ακίνητα που πρόκειται να μεταβιβαστούν, η διοίκηση έχει ξεχωρίσει και άλλα 50 ακίνητα τα οποία πρόκειται να αποκτήσει σε δεύτερο στάδιο.

Στο πρώτο κύμα ακινήτων που πρόκειται να εισφερθούν στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Εκταση περίπου 58.600 τ.μ, στην Ανάβυσσο
Τμήμα αιγιαλού, μήκους 1.000 μέτρων στο Μαύρο Λιθάρι στην Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου
Εκταση και κτήρια συνολικής έκτασης περίπου 670.000 τ.μ. στην αλυκής Αναβύσσου Αττικής, με κτίσματα 67,5 - 61,0 και 171 τ.μ αντίστοιχα.
Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης συνολικής έκτασης 9.220 τ.μ, στην Ανάβυσσο
Εκταση, εκτός σχεδίου πόλης 8.860 τ.μ, κείμενη στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου
Εκταση 258.250 τ.μ, στην Λομβάρδα - Κρωπία Αττικής.
Εκταση 327.000 τ.μ, στο Λαγονήσι που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες
Εκτάσεις, εκτός σχεδίου πόλης 156.000 τ.μ στην Βάρκιζα μεταξύ της παραλιακής οδού Αθηνών - Σουνίου και του αιγιαλού.
Εκταση, εκτός σχεδίου πόλης 7.500 τ.μ, στη Βάρκιζα
Εκταση, μη συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού επιφάνειας 500.000 τ.μ, στο Μικρό Καβούρι (πλαζ Βουλιαγμένης)
Εκταση, μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, εκτός σχεδίου πόλης, 90.095 τ.μ στη Βούλα
Εκταση με κτήρια εμβαδού 2.498,33 τ.μ, συνολικής έκτασης 62.275 τ.μ, στο Μεγάλο Καβούρι της Βούλας
Ακίνητο 146.665 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, μαζί με κτήρια στην Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας. Στη συγκεκριμένη έκταση βρίσκονται εγκαταστάσεις πλαζ, κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο συνολικού εμβαδού 3.633 τ.μ.
Εκταση 262.423 τ.μ,, εκτός σχεδίου πόλης, με κτίσματα στο ∆έλτα Φαλήρου – Φλοίσβο
Εκταση 69.725 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο
Εκταση 90.825 τ.µ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας, στο Παλαιό Φάληρο
Εκταση 20.420 τ.μ., μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας στον Άλιμο (από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά).
Τμήμα αιγιαλού 2.000 τ.μ., εκτός σχεδίου πόλης, στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας.
Εκταση 278.000 τ.μ. μαζί με τα δικαιώματα νομής και κατοχής του αιγιαλού και της παραλίας (από την οποία σε έκταση 29.555 τ.μ βρίσκεται αιγιαλός με θαλάσσια ζώνη 500 μ.), στην Γλυφάδα.
Δημόσιο ακίνητο 176.161 τ.μ. στην Γλυφάδα από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας
Πως θα γίνει η χρηματοδότηση του έργου -Λιγότερη κατά 100 εκατ. ευρώ από τις αρχικές εκτιμήσεις

Εν τω μεταξύ, η «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο» έστειλε σήμερα στη Βουλή λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η χρηματοδότηση της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου.

Ειδικότερα, για ένα έργο το οποίο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, η εταιρεία απέστειλε έγγραφο στη Βουλή ενημερώνοντας ότι «θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και θα είναι ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ, με τον προϋπολογισμό να είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τον αρχικό (340 εκατομμύρια ευρώ)».

Οπως διευκρινίζεται στο κείμενο το κόστος της λεγόμενης «Ελληνικής Ριβιέρας» θα είναι μειωμένο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας περικοπών ορισμένων έργων, όπως, για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των πάρκινγκ, χωρίς, ωστόσο, να αλλοιώνεται ο στόχος της ουσιαστικής ανάπλασης.

Τονίζεται, ακόμη, ότι η περικοπή πραγματοποιήθηκε με στόχο το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσω της ένταξής του στη Νέα Προγραμματική Περίοδο ΣΕΣ 2014- 2020.

Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής.

Επιπλέον προκειμένου να επιταχυνθεί η συγχρηματοδότηση του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί, ως μέσο τεχνικής βοήθειας, το πρόγραμμα «Jaspers», το οποίο έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο θα συμβάλει στην άμεση υποβολή προς χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2014-2020 του έργου ανάπλασης Φαληρικού Όρμου.

Η «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΕ» αναφέρει ,τέλος, ότι η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης θα κινηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία επιλογής αναδόχου και ότι βάσει προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ο ανάδοχος θα εγκατασταθεί στην έκταση μέχρι τα τέλη του 2014, ενώ η χρηματοδότηση θα έχει εξασφαλιστεί νωρίτερα.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη- Αικατερινάρη και Μαρίας Γιαννακάκη με την οποία ζητούσαν να ενημερωθούν αν ευσταθούν σενάρια που θέλουν την αφαίρεση έργων από το τελικό project, αν στον σχεδιασμό που γίνεται έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις και αντιρρήσεις για ορισμένα έργα από τους δήμους Μοσχάτου και Καλλιθέας, αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου και πότε προβλέπεται η δημοπράτησή του.

iefimerida.gr
Πήρε μπροστά η «Ελληνική Ριβιέρα» στον Φαληρικό Ορμο -Θα δώσει ζωή στην παραλιακή Αθήνα Πήρε μπροστά η «Ελληνική Ριβιέρα» στον Φαληρικό Ορμο -Θα δώσει ζωή στην παραλιακή Αθήνα Reviewed by Τάσος Γεωργίου on 5:00 μ.μ. Rating: 5