Header AD

Ταξιδεύοντας από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη

Δύο εκθέσεις φωτογραφίας που εγκαινιάζονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, η μία του δημοσιογράφου Νίκου Βατόπουλου και η δεύτερη του φωτογράφου Σάββα Δελή, μας μεταφέρουν μέσα από την προσωπική ματιά των δημιουργών, στην “Αθήνας ενός αθηναιογράφου” και “Εις την πόλιν” του φυσικού κάλλους, των αντιθέσεων και της πολυκουλτούρας.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την Αθήνα των ισχυρών αντιθέσεων, θα ήθελε να υπάρχουν ακόμα όλα τα νεοκλασικά σπίτια της Βασιλίσσης Σοφίας ενώ είναι πιστεύει και αυτός ότι οι ταράτσες της Αθήνας μπορούν να μετατραπούν σε μικρούς, προσωπικούς παραδείσους, παρόλα αυτά, παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Η συγγραφική του δράση τόσο μέσα από την Καθημερινή όσο και μέσα από τα προσωπικά του βιβλία, περιστρέφεται ουκ ολίγες φορές στην κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει την ομάδα “Κάθε Σάββατο στην Αθήνα”. Στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία με την ιστορία της πόλης, με τους ανθρώπους της, με τους θεσμούς της, με την καθημερινότητά της, με ό,τι την κάνει ελκυστική, γοητευτική και ενδιαφέρουσα στο πέρασμα του χρόνου.

Από σήμερα οι δικές του, πολύ προσωπικές φωτογραφίες από τη σύγχρονη Αθήνα θα βρεθούν για περίπου ένα μήνα, κρεμασμένες στην αίθουσα τέχνης ena, που βρίσκεται πού αλλού; στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για την εσωτερική ματιά του φωτογράφου απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην πόλη, προτείνοντας μία εκ νέου ανάγνωση της πόλης μέσα από ένα κάδρο συγκεκριμένου ύφους και ήθους. Μέσα από τους περιπάτους του στους δρόμους της Αθήνας και με συντροφιά τον καλό του φίλο, τη φωτογραφική του μηχανή, αποτυπώνει χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, οικείους δρόμους και σημεία που θυμίζουν Αθήνα.Έμφαση δίνεται στη λεπτομέρεια, στη διπλή ζωή των κτιρίων, στην αύρα των δρόμων και στο άδηλο που γίνεται προφανές. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες που, ως σώμα και στο σύνολό τους, προτείνουν μία εσωτερική επανασύνδεση με την Αθήνα ενεργοποιώντας τα τοπία προσωπικής μνήμης.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης ena (Βαλαωρίτου 9γ) φέρει τον τίτλο “Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου”.

Λίγο πιο κάτω στην Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στο Αίθριο της Στοάς Βιβλίου στη Πεσμαζόγλου, ένας άλλος φωτογράφος, ο Σάββας Δελής, μας προσκαλεί από τις 30 Μαΐου στη δική του προσωπική, φωτογραφική έκθεση για την Κωνσταντινούπολη με τίτλο “Εις την πόλιν”.

Ο Σάββας Δελής μέσα από τα συνεχή ταξίδια και την πρόσφατη πολύμηνη παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη, μια εμπειρία ζωής όπως την περιγράφει, μας μεταφέρει φωτογραφικά σε έναν θαυμαστό κόσμο φυσικού κάλλους, αντιθέσεων και πολυκουλτούρας.

Εισβάλλοντας "αδιακρίτως" διακριτικά σε σημαντικά δρώμενα της Πόλης και στις καρδιές των ανθρώπων αποτυπώνει τα πολύπλευρα συναισθήματά τους, εισπράττει λύτρωση και μας αποκαλύπτει το μεγαλείο της Πόλης των Πόλεων

O Σάββας Δελής γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά το 1997. Το 2009 γίνεται μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας οπου και παρακολουθεί κύκλους σεμιναρίων της. Εκτοτε και μεχρι τωρα έχει επικέντρωσει το φωτογραφικό του ενδιαφέρον στις αντιθέσεις και συμπεριφορές των λαών του κόσμου. Σε συνεργασία με διάφορους φορείς φωτογραφίζει και διυσδύει σε κοινωνίες καταγράφοντας με τον φακό του την κουλτούρα και την ιδιοσυγκρασία χωρών, όπως η Βόρεια και Νότια Ιταλία, η Μάλτα, η Τυνησία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία. Με εκτενή αναφορά βάζει στο μικροσκόπιο την γετονική Τουρκία.

Ο φωτογράφος πιστεύει ακράδαντα στον πλούτο της ανθρώπινης ψυχής και στο μεγαλείο των απλών η πολύπλοκων ανθρώπων, το οποίο και αποκαλύπτει μέσα από φωτογραφικό διάλογο με σεβασμό και αξιοπρέπεια στην ατομική μοναδικότητα!

pathfinder.gr
Ταξιδεύοντας από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη Ταξιδεύοντας από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη Reviewed by athinapoli gr on 1:00 μ.μ. Rating: 5