Header AD

«Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής Πηγή: «Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής

Η πρώτη φορά που οι λέξεις «έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας» (ΕLA) ακούστηκαν στην Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο του 2011, όταν η Ελλάδα κατέρρεε και ομοίως ετοιμαζόταν να κάνει και ο τραπεζικός τομέας, όπως αναφέρει το πασίγνωστο αμερικανικό οικονομικό blog «Zero Hedge» που ασχολείται με τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.
Λίγο μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέπτυξε μια συντονισμένη, παγκόσμια προσπάθεια μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες έτσι ώστε να υπάρξει παγκόσμια, κεντρική ρευστότητα στις τράπεζες και απελευθέρωση της «συμφωνία μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης» (LTRO). Κι όλα αυτά για να διατηρηθεί ανέπαφη η Ευρωζώνη.

Αυτά αναφέρει o γνωστός Τάιρον Ντάρντεν που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές των παγκόσμιων δεδομένων και πολλές φορές προβλέπει και πράγματα που θα συμβούν στο εγγύς μέλλον. Αυτό κάνει και τώρα αναλύοντας την κίνηση των δύο συστημικών τραπεζών της Ελλάδας (Alpha, Eurobank) να καταφύγουν στον ELA. Ο τίτλος του άρθρου είναι ενδεικτικός: «Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε – Δύο ελληνικής τράπεζες κατέφυγαν στον ELA».

Ο αρθρογράφος θυμίζει πως αυτό που συνέβη τότε, ήταν μια «τελευταία στάση» των ελληνικών τραπεζών. Αν και αυτές οι κινήσεις είχαν γίνει διακριτικά, το ταμείο άνοιξε για την Ελλάδα και αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που τότε οι αγορές δεν ταρακουνήθηκαν. O ELA δημιουργήθηκε βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων έτσι ώστε να επιτρέπει την εθνική κεντρική τράπεζα να προσφέρει ρευστότητα στους δανειστές της, όταν έχουν τελειώσει οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούνται για τις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΚΤ. Είναι ένα αφανές εργαλείο που υποτίθεται πως είναι προσωρινό και ένα από τα τελευταία όπλα των χρεωμένων τραπεζών.

Ο Ραούλ Ρουπαρέλ της Open Europe είχε πει στην Telegraph: «Η ενεργοποίηση του ELA είναι η τελευταίο βάθρο των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ξεκινάει άλλον ένα τεράστιο γύρο άνευ αξίας περιουσιακών στοιχείων που μετατοπίζονται από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στα βιβλία που υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους».

Όλα αυτά δείχνουν πως τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, όχι μόνο μόνο μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής, αλλά, κατ' εξαίρεση, μέσω μιας επείγουσας παροχής ρευστότητας. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως προέκυψε πάλι για την Ελλάδα, αναφέρει το ρεπορτάζ του Zero Hedge.

Μάλιστα, σημειώνει πως προ τριών ημερών η Ελλάδα είχε αρνηθεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα bank run, ενώ αποδεχόταν το πρόβλημα της μη πληρωμής φόρων λόγω των εκλογών. Οι Έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, σε ότι έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο με τον προϋπολογισμό του 2015 καθώς η χρονιά ξεκίνησε με σημαντική υστέρηση εσόδων από φόρους.

Για να σημειώσει το άρθρο: «Ο στόχος για τον Ιανουάριο είναι 4,5 δισ. ευρώ, αλλά οι υπεύθυνοι αναφέρουν πως δεν βλέπουν δραστηριότητα που θα έδινε σάρκα και οστά σε αυτό το στόχο -ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες. Η πτώση, σύμφωνα με κάποιες πηγές, φτάνει ακόμη και το 70-80-% σε σχέση με πέρυσι. Τα πραγματικά κακά νέα είναι ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν πάλι να τα κρύψουν, ενώ οι Έλληνες -όπως πάντα σε καταστάσεις κρίσης- έχουν αρχίσει πάλι να τρέχουν στις τράπεζες για να σηκώσουν τις ελάχιστες καταθέσεις τους. Κάπως έτσι φτάσαμε στην καταφυγή των δύο τραπεζών στον ELA.

Για να καταλήξει: «Αυτό είναι ένα deja vu. Οι άσχημες ημέρες του καλοκαιριού του 2011 είναι ξανά μπροστά μας. Μόνο που αυτή τη φορά το μπαζούκα του Ντράγκι ''οτιδήποτε χρειάζεται'' έχει όρους και μετά το φιάσκο με την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα, μπορεί να μην έχει καμία σημασία η απειλή/προειδοποίηση ή οτιδήποτε άλλο κάνει η ΕΚΤ».

 http://www.iefimerida.gr/news/187154/elliniko-bank-run-molis-xekinise-dyo-trapezes-katefygan-ston-ela-ti-grafei-koryfaios#ixzz3P0C6mFUx
«Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής Πηγή: «Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής «Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής  Πηγή: «Το ελληνικό bank run μόλις ξεκίνησε: Δύο τράπεζες κατέφυγαν στον ELA» -Τι γράφει κορυφαίος αναλυτής Reviewed by athinapoli gr on 7:00 μ.μ. Rating: 5