Header AD

Τα στέκια που γράφουν ιστορία στην Ομόνοια


Αν σας έλεγε κάποιος σήμερα ότι πρέπει να επισκεφτείτε την Ομόνοια έστω και μία φορά, ίσως και να σκεφτόσασταν πως είναι υπερβολικός. Αν και πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πλατείες της πόλης –η αρχική "παραγγελία" για την δημιουργία της δόθηκε από τον Όθωνα με σκοπό να ανεγερθούν εδώ τα βασιλικά Ανάκτορα (η αρχική ονομασία της ήταν Πλατεία Ανακτόρων)– και παρότι μέχρι και την δεκαετία του 1930 λειτουργούσε ως το κέντρο της κοσμικής Αθήνας, σήμερα η εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές της.  
Έχοντας αναδιαμορφωθεί αισθητικά, μάλιστα, αρκετές φορές δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και να πείσει τόσο τους Αθηναίους όσο και τους επισκέπτες της πόλης, έτσι ώστε να την αναδείξουν σε σημείο αναφοράς τους. Εμείς, ωστόσο, δεν θα σας προτείνουμε να την επισκεφτείτε μία αλλά εφτά φορές! Κι αυτό γιατί σε πείσμα των καιρών, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια συναντάμε κάποια από τα πιο ιστορικά στέκια της πόλης, τα οποία αποτελούν σημείο συνάντησης για τους παλαιότερους εδώ και έναν αιώνα! Με νοσταλγική γοητεία, λοιπόν, αποτελούν σταθερές αξίες, πλέον, και για τις νεότερες γενιές. Θρυλικά μαγειρεία και ταβερνάκια, ιστορικά ουζερί, παραδοσιακά γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία, αρνούνται να αλλάξουν τοποθεσία και μετατρέπουν την Ομόνοια σε προορισμό των νοσταλγών. Αλλά και εκείνων που επιθυμούν να ανακαλύψουν στέκια που τους μυούν σε μια άλλη, πιο αυθεντική φιλοσοφία. Μάθετε ποια είναι και ανακαλύψτε σε αυτά το αυθεντικό στέκι που πάντα αναζητούσατε.   

Ήπειρος
Έχοντας πίσω του μια ιστορία μισού αιώνα, το οινομαγειρείο Ήπειρος –το μοναδικό πατσατζίδικο που λειτουργεί πλέον στη Βαρβάκειο Αγορά– θα σας μετατρέψει σε αμετανόητους λάτρεις του πατσά. Στα ηνία του η Ράνια Καρατζένη, δεύτερη γενιά ιδικτητών, που συνεχίζει με πίστη την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της. Η βιτρίνα με τα φαγητά θα σας γεμίσει με μυρωδιές αλλά και προβληματισμό σχετικά με το τι να επιλέξετε. Ωστόσο, ο πατσάς, με πόδι μοσχαρίσιο ή ανάμεικτος, αλλά και οι σούπες που μαγειρεύονται σταθερά όλο το χρόνο όπως ψαρόσουπα, κοτόσουπα, γίδα βραστή και μαγειρίτσα κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις. Η επική μοσχαρόσουπα που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε, θα σας κάνει να επιλέξετε και δεύτερο πιάτο. Οι μερίδες εδώ είναι large. Πληροφορίες  Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, τηλ. 210 3240773, fb page: Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" Oinomageireio Epirus  

Αθηναϊκόν    
Ιστορικό ουζερί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, που λειτουργεί από το 1932. Αγαπημένο στέκι για αρκετούς πολιτικούς αλλά και καλλιτέχνες (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.α.), διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε παραδοσιακούς ουζομεζέδες, οι οποίοι το έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και όχι μόνο. Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά από τις γευστικές επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε. Το νεότερο αδερφάκι του βρίσκεται στη Μητροπόλεως από το 2013.  Πληροφορίες  Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ. 210 3838485, http://athinaikon.gr, fb page: Το Αθηναϊκόν 

Λευτέρης ο Πολίτης 
Οι μερακλήδες της πόλης δίνουν ραντεβού στον Λευτέρη, στην Ομόνοια από το 1951, για το πολίτικο μπιφτέκι και το χειροποίητο σουτζούκι του. Το σουβλάκι εδώ έχει δύο παραλλαγές, απλό ή πολύ πικάντικο, μέση λύση δεν υπάρχει. Οπότε, ανάλογα με τα γούστα σας, διαλέγετε και παίρνετε. Στα συνοδευτικά του μόνο ντομάτα και κρεμμύδι! Διαθέτει και τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο για να καθίσετε. Πληροφορίες Σατωβριάνδου 20, Αθήνα, τηλ. 210 5225676  

Δίπορτο 
Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης, που αναβιώνουν το χτες. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη λες από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια. Πληροφορίες  Σωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ. 210 3211463, Αθήνα 

Η Στάνη  
Με ιστορία που μας γυρίζει πίσω στο 1931, Η Στάνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αθήνα και την Ομόνοια, όπου και εντοπίζεται. Προϊόν- συνώνυμο με το γαλακτοπωλείο το παραδοσιακό γιαούρτι, αγελαδινό και πρόβειο, το οποίο μάλιστα είναι και βραβευμένο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα ψυγεία του θα βρείτε, επίσης, αρωματικό ρυζόγαλο και κρέμες. Οι πρώτες ύλες προέρχονται απευθείας από μικρούς παραγωγούς και είναι επιλεγμένες με κύριο γνώμονα την ποιότητά τους, ενώ όλα τα προϊόντα της Στάνης είναι βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά. Πληροφορίες  Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 210 5233637, www.stani1931.gr 

Κτιστάκης   
Λουκουμάδες με παραδοσιακή συνταγή που μένει απαράλλαχτη από το 1912. Είναι στρογγυλοί, μικροί έχουν γαρνίρισμα από σουσάμι και δεν είναι πασπαλισμένοι με μέλι μιας και το εσωτερικό τους είναι "λουσμένο" με σιρόπι που τους κάνει ζουμερούς και ξεχωριστούς. Ο λόγος για τους λουκουμάδες Κτιστάκης, στην Ομόνοια, η συνταγή των οποίων προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, με πρώτο δοκιμαστή της τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, Θεόδωρο Κτιστάκη, στα Χανιά. Πληροφορίες  Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 5240891, fb page: Θ.Κτιστάκης-Λουκουμάδες Χανίων 

www.greekguide.com
Τα στέκια που γράφουν ιστορία στην Ομόνοια Τα στέκια που γράφουν ιστορία στην Ομόνοια Reviewed by Νότιος Χτύπος on 1:30 μ.μ. Rating: 5